klinisch epidemioloog


klinisch epidemioloog 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

epidemioloog die groepen patiënten onderzoekt om het stellen van diagnoses en prognoses te optimaliseren en behandelingen te evalueren

Algemene voorbeelden


Met name komen voor onderzoek in aanmerking die vormen van zorgverlening die veelvuldig worden toegepast en waarover onzekerheid bestaat ten aanzien van de effektiviteit. Doel moet zijn te komen tot scherpe indikatiestellingen, omschrijving van optimale wijze van behandeling en met name, tot vaststelling van de duur van de (proef)behandeling. De methode van onderzoek vereist grote aandacht gezien het veelal bijzondere karakter van deze therapieën. De ondersteuning van (para)medische dienstverleners door andere disciplines, in het bijzonder klinische epidemiologen lijkt hierbij onmisbaar.

http://resourcessgd.kb.nl/SGD/19901991/PDF/SGD_19901991_0005147.pdf,

Mensen met schouderpijn en daarnaast nekklachten, verdubbelen hun kans op herstel als ze hun botten laten 'kraken' [...]. Bergman deed zijn onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek is onderdeel van het veel grotere Nederlands Schouder Onderzoek, gecoördineerd door Geert van der Heijden, klinisch epidemioloog bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

(onbekend)

Hij is als klinisch epidemioloog verbonden aan het Medisch Spectrum Twente. De instelling van de leerstoel levert voor zowel de Universiteit Twente als het MST een win-win-situatie op [...]. "Aan de UT is de vakgroep Onderzoeksmethodologie, Meetmethoden en Data-Analyse (OMD) veel bezig geweest met toepassing van geavanceerde statistische methoden en technieken in het onderwijsveld, technieken die we graag meenemen naar de medische wereld. Op hun beurt willen ziekenhuizen beter kunnen voorspellen hoe het individuele patiënten in de loop van hun ziekte zal vergaan."

(onbekend)